Nordvästra Skåne har alla det logistiska attribut som krävs för att skapa effektiva varuflöden. Inte minst när infrastrukturen och ett gynnsamt näringslivsklimat kompletteras med tillgång på bra kompetens i regionen.

Johan Kallin, VD, Nowaste Logistics AB

Sveriges bästa logistikläge

u003cp class=u0022leadu0022u003e2022 hamnade vi överst på listan när Intelligent Logistik rangordnade Sveriges bästa logistiklägen.u003c/pu003ernrnInte så konstigt.rnrnHär möts E4 och E6, effektiv järnväg, färjeförbindelser och Sveriges näst största containerhamn. Du når tre flygplatser inom en timmes radie, bland annat Nordens största.rnrnMen vi nöjer oss inte med det.rnrnVi vill bli Europas mest snabbrörliga och hållbara logistiknav. Nu har drygt 40 företag skrivit på Helsingborgsdeklarationen. Med handfasta samarbeten och gemensamma experiment siktar vi på klimatneutralitet till 2030.rnrnHelsingborg har en urstark tradition av logistik. Här finns ett helt kluster av logistikföretag. Här finns också nätverk, kunskap, utbildning, forskning, testbäddar och den politiska viljan.rnrnVälkommen du också!

Helsingborgs logistikföretag u003cstrongu003eomsätter 10 miljarder kronoru003c/strongu003e om året. Och logistikklustret växer när företag expanderar och nya flyttar hit.rnrnLivsmedelsklustret är extra starkt. u003cstrongu003eHela 90 procent av Sveriges mat passerar genom Helsingborgu003c/strongu003e. Vi ser också ordentlig tillväxt inom tredjepartslogistik, e-handel och internationell distribution.

Helsingborgsdeklarationen – sikte mot Europas mest hållbara logistiknav

Helsingborg är redan utsett till en av Europas mest innovativa och klimatsmarta städer.rnrnNu har vi bestämt oss för att ta ledningen i den gröna omställningen och bli det mest snabbrörliga och hållbara logistiknavet i Europa.rnrnDärför har vi lanserat Helsingborgsdeklarationen.rnrnBakom deklarationen står Helsingborgs stad och företag ur hela logistikkedjan. Med akademin och civilsamhället lovar vi att tillsammans hitta konkreta lösningar på klimatkrisen. Målet är klimatneutralitet till 2030.rnrnHittills har drygt 40 företag skrivit på och antalet växer hela tiden.

This part of the website shows content from YouTube. By continuing, you are accepting GDPR and privacy policy.

Unikt läge – här är det nära till både Sverige och världen

Tidningen Intelligent Logistik utsåg Helsingborg till Sveriges bästa logistikläge 2022. Ett kvitto på ett gediget arbete.

Men också på vår svårslagna plats.

Här finns två motorvägar (E4 och E6), järnväg med hög kapacitet, Sveriges näst största containerhamn, intensiv färjetrafik till Danmark och Nordens största flygplats bara en timme bort.

När förbindelsen över Fehmarn bält står klar 2029 kommer Helsingborg ännu närmare Tyskland. Samtidigt pågår lobbyarbetet för att få till stånd en fast förbindelse mellan Helsingborg och Danmark.

De närmaste åren investerar vi en miljard kronor för att modernisera och skapa utrymme så att hamnen kan fortsätta växa 40 år till. Hanteringen av containrar blir helt eldriven. Den nya kombiterminalen kopplar ännu effektivare ihop sjötransporter med järnväg.

Vi vågar prova framtidens logistiklösningar redan i dag

Staden som testbädd, gemensamt mål mot klimatneutralitet 2030, Helsingborgsdeklarationen, logistikklustret, de breda nätverken och samarbetet med akademi och forskning. Här finns alla förutsättningar i världen att experimentera kring framtidens logistiklösningar med andra nyfikna företag.rnrn(Komplettera)

Testmiljöer I Pågående initiativ

Här finns nätverken, kunskapen och forskningen

Helsingborg har varit logistiknav länge. Här finns gott om kunskap och nätverk. Här finns ett helt ekosystem av leverantörer, kunder, kompetenser och kringtjänster.

Lunds universitet har en stark filial i stan – Campus Helsingborg. Här finns eftertraktade och branschnära utbildningar i logistics service management och supply chain management.

Tillsammans med staden och branschen pågår flera forskningsprojekt inom logistik. Till exempel ReLog, som handlar om framtidens handels- och citylogistik.

I området finns även yrkesutbildningar inriktade på logistik.

Helsingborg utmärker sig både nationellt och internationellt genom sin fantastiska samverkan med både industri och akademi. En samverkan som bland annat utvecklar undervisning och kunskapsutveckling vid Campus Helsingborg vilket bidragit till en topplacering när det gäller det bästa logistikläget i Sverige.

– Dr. Klas Hjort, universitetslektor på Campus Helsingborg, Lunds universitet

Vi finns här för dig!

Etablera, expandera, innovera, investera eller testa? Oavsett har vi en erfaren person med branschkunskap som kan hjälpa dig med information, kontakter och råd. Hör av dig i dag!

Emma Frank Landgren

Näringslivsutvecklare

Näringsliv och destination

0702-000000
Linkedin

Jessica Skantze

Tillväxt Helsingborg

Näringsliv och destination

0702-000000
Linkedin

Alexandra Hallonkvist

Senior affärsutvecklare

Näringsliv och destination

0702-000000
Linkedin

Malin Wallett

Investor Etablerings Sälj

Näringsliv och destination

0702-000000
Linkedin

Relaterade sidor